| Projekt bemutatás | Norvég finanszírozási mechanizmus | Gaudium Nostrum Alapítvány | Arborétum | Aktuális események |

       

 

 

 

 

 

 

Aktuális események

„Püspökszentlászlói Kastély – Turisztikai Látogatóközpont, Zarándokház és Mindszenty – emlékhely a Mecsekben”

2012-ben a Pécsi Egyházmegye Európai Uniós turisztikai vonzerőfejlesztési pályázatot nyújtott be a kastély idegenforgalmi hasznosítására „Püspökszentlászlói Kastély – Turisztikai Látogatóközpont, Zarándokház és Mindszenty-emlékhely a Mecsekben” címmel. A pályázat 2015-ben zárult, s átadásra került a felújított kastély, melynek része zarándokház, turisztikai információs pont, valamint a kastély történetét feldolgozó és egy Mindszenty-emlékkiállítás. A felújítás terve dr. Udvardy György megyéspüspök belépésével, még 2011-ben fogalmazódott meg, s ezt követő évben elkészült a pályázati anyag a szükséges engedélyekkel. 2013-ban az Egyházmegye elnyerte a DDOP pályázat támogatását. A projekt kormánydöntés alapján összesen mintegy 481 697 710 Ft-ból újulhatott meg a kastély és környezete. A projekt 95 százalékos támogatási intenzitású, így a teljes összeg 5% -át, azaz 24 084 886 Ft önerőt fordított a Pécsi Egyházmegye a beruházásra.

 

Püspökszentlászlói Kastély – Turisztikai Látogatóközpont

Püspökszentlászlói Kastély – Turisztikai Látogatóközpont

A 2015 évi beruházás kiterjedt a kastély és a vele egybeépült templom műemlék épületének teljes felújítására. Az épületben 4 nagyobb alapterületű, apartmanszerű zarándokszállást alakítottak ki a zarándokokat és látogatókat kiszolgáló étkező- és rendezvényteremmel együtt. A bútorbeszerzés révén új, a barokk időket idéző bútorokkal sikerült berendezni a kastély zarándokszobáit, s helyet kapott a Mindszenty-emlékszoba és - kiállítás, továbbá az épület történetét, a püspöki nyaraló életét bemutató tárlat. A fejlesztésnek köszönhetően megújult a kastélyt és templomot összekötő folyosó, és helyreállították a templom szószékét is.

Helyreállították a templom szószékét is


A gazdasági melléképületek és a kastély udvara 2016 tavasztól a látogatók fogadására is szolgál. A kocsiszín és az istálló az átalakítás után is megőrizte 19. századi külsejét. Az istállóépületben kap helyet az épületgépészeti központ, ahol biomasszával, pellettel, fával lesz füthető a teljes épületegyüttes. A kastély parkosított udvara szabadtéri rendezvények megvalósítására is alkalmas.

Kocsiszín és istállóépület

Az Egyházmegye a pályázatból megvalósuló beruházáson felül további felújításokat végzett Püspökszentlászlón. Az arborétum növényzetét, és fáit ismét megújították, és rendbe tették a tavat is.

 

Szent László tábor Püspökszentlászlón

A Hosszúhetény Fejlődéséért Alapítvány sikerrel pályázott Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia LEADER pályázat 1016589 azonosítószámú, Tematikus utak kialakítása célterületre. Az elnyert, bruttó 2 309 778 Ft pályázati forrásból júliusban Püspökszentlászlón kerül megrendezésre a Szent László mondakörös tematikus tábor. 

Az Alapítvány jóvoltából 2012. július 16. és 27. között két turnusban 10-18 éves gyermekek oktatással egybekötött táboroztatása valósul meg. A tábornak a Püspökszentlászlói Arborétum és Oktatási Központ ad helyet, ahol a gyerekek a tábor ideje alatt helytörténeti oktatáson vesznek részt, megismerkednek a helyi történelmi- és kézműves hagyományokkal, valamint a Szent László mondakört dolgozzák fel különböző pedagógiai módszerek segítségével. 

A Hosszúhetény Fejlődéséért Alapítvány, a hagyományteremtő szándékkal megrendezett Szent László táborral kíván a térség fiatal lakosságának kulturált szórakozási lehetőséget, jellemépítő időtöltést biztosítani a nyári szünidőben.