| Projekt bemutatás | Norvég finanszírozási mechanizmus | Gaudium Nostrum Alapítvány | Arborétum | Aktuális események |

       

 

 

 

 

 

 

Projekt bemutatás

A Pécsi Egyhezmegye Gaudium Nostrum Alapítványának kezdeményezésére az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatásával megvalósuló Püspökszentlászlói Arborétum és Oktatási Központ kialakítása című, 2011-es projekt célja a Püspökszentlászlói Arborétum természeti és épített környezetének felújítása volt, oly módon hogy a Kelet-Mecsek jellegzetes élővilágának bemutatásán túl lehetőség nyíljon a környezettudatos szemléletmód és gazdálkodás szervezett kereteken belül történő terjesztésére.

A Püspökszentlászlói Arborétum területileg a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet része, mely védett területeinek nagysága: 9361 hektár, ebből fokozottan védett 1180 hektár. A Mecsek legmagasabb pontjának, a Zengőnek a lábánál elterülő Püspökszentlászlói Arborétum több száz éves múltra tekint vissza. Eszterházy Pál püspök 1727-ben építtette fel itt kastélyát, mely ma is nagymértékben járul hozzá a terület értékeihez. E kastély mellett a területen lévő park növényzetének gazdagsága és szépsége tette lehetővé az Arborétum történelmi és kulturális jelentőségének erősödését az évszázadok során.

Az Arborétum hatalmas fáinak rengetegében

Az Arborétum hatalmas fáinak rengetegében

Az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2011 között történő megvalósulás segítségével lehetővé vált, hogy az Arborétum részlegesen megújuljon. A Püspökszentlászlói Arborétum és Oktatási Központ kialakítása című projekt tevékenységei építési és vízrendezési, erdészeti és kertészeti, valamint oktatási és marketing elemeket tartalmaztak.